BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Clonarea și cercetarea
Cercetarea la nivel de celulă în stadiu primar

Celulele în stadiu primar sunt celulele aflate în primele lor stadii de viață, care au potențialul de a deveni orice tip de celul㠖 de pildă, o celulă de țesut nervos sau muscular. Aceste celule în stadiu primar au suscitat un interes deosebit, deoarece ele ar putea fi utilizate pentru a vindeca organe afectate, pentru a regenera segmente deficiente ale creierului sau măduvei spinării, sau chiar ar putea fi cultivate pentru a crea organe complete, apte pentru transplant.

Celulele în stadii primare provin din două surse – din embrioni în primele stadii de dezvoltare, unde aceste celule se vor dezvolta pentru a forma toate celulele unui organism complet – acestea sunt celulele embrionare în stadiu primar – sau din țesuturi adulte, unde aceste celule înlocuiesc celulele care mor, pentru a întreține și a vindeca țesuturile afectate – acestea sunt celulele adulte în stadiu primar.

Celulele embrionare în stadiu primar sunt obținute din embrionii neutilizați pentru fertilizarea artificială. Există o controversă de proporții pe tema cercetărilor efectuate pe celule embrionare în stadiu primar, pentru că, în esență, această muncă de cercetare presupune dezmembrarea unui embrion care ar fi putut fi o nouă viață. Cercetarea la nivel de celule în stadiu primar a fost supusă unor restricții în anumite țări, printre care SUA și Germania.

În țările unde funcționează aceste restricții, centrul de interes a devenit cercetarea asupra celulelor adulte în stadiu primar, dar problema este că izolarea celulelor adulte în stadiu primar este o procedură foarte dificilă. De asemenea, aceste celule nu sunt la fel de ușor de manipulat ca și celululele embrionare în stadiu primar.

Au existat totuși câteva experimente reușite efectuate pe baza unor celule adulte în stadiu primar. Printre acestea se numără un experiment realizat la Institutul de Cardiologie din Texas, în colaborare cu spitalul Pro-Cardiaco din Brazilia. Cercetătorii au folosit celule adulte în stadiu primar, prelevate din țesutul medular, pentru a trata persoane care sufereau de boli de inimă grave. Aceste celule în stadiu primar “repar㔠zonele afectate ale inimii, formând celule care alcătuiesc noi țesuturi musculare și noi vase de sânge.

Scopul suprem este acum obținerea unor organe complete, apte pentru transplant. Aceasta este munca de cercetare efectuată la Universitatea din Tokyo de către Profesorul Asashima, care folosește celule embrionare în stadiu primar, prelevate de la broaște, pentru a obține organe complete. Până acum, profesorul a reușit să obțină 15 organe, printre care: ochi, inimă, rinichi și țesut cartilaginos. La ora actuală, el încearcă să obțină aceleași rezultate cu șoareci – reușind până acum să obțină țesuturi simple, ca de pildă celule ale mușchilor scheletului.

Clonarea

Clonarea este procesul prin care se produce un organism identic din punct de vedere genetic. Pentru aceasta este necesară prelevarea unei mostre de ADN dintr-o celulă adultă, de pildă o celulă a epidermei, și plasarea acesteia într-un ovul neferitilizat, al cărui ADN a fost îndepărtat. Celulele sunt apoi supuse unui șoc electric, care le face să fuzioneze (imitând modul prin care ovulul și spermatozoidul de contopesc, în procesul reproducerii), iar celula începe să se dividă. Motivul pentru care clonarea este un proces dificil de realizat este că celula din țesutul epidermic din care este prelevat ADN-ul trebuie să fie readusă în stadiu embrionar, pentru a permite ovulului să crească, formând un foetus. Aceasta este provocarea.

Multe animale au fost deja clonate – oi, capre, vaci, porci și o pisică - dar multe din aceste animale clonate par să aibă anumite deficiențe. O companie numită Clonaid pretinde că ar fi produs trei copii clonați, dar acest lucru nu a fost încă verificat în cadrul unui test genetic independent. Primatele par să fie mai dificil de clonat decât alte animale, iar toate încercările de pâna acum de a clona embrioni umani pentru scopuri terapeutice au fost lipsite de succes.

Este însă numai o chestiune de timp până când aceasta tehnică va ajunge să fie stăpânită de om. Clonarea nu necesită instrumente complexe – ci numai tipul de echipament existent la ora actuală în majoritatea clinicilor de fertilizare artificială. Nu este nevoie decât de o provizie suficientă de ovule și o echipă de oameni de știință dispuși să încerce acest lucru, în pofida riscurilor pe care le implică. În prezent, rata succesului este de numai 2%. 98% dintre încercări s-au soldat cu animale deformate.

Știați că... ?

Oaia Dolly a primit acest nume după cântăreața de muzică country și Western Dolly Parton, căci oaia Dolly a fost clonată dintr-o celulă mamară. Dolly a născut 4 miei: Bonnie în aprilie 1998, apoi alți trei miei în 1999.

DESCOPERIRI
ADN
Meniu principal
Meniu secundar
Web Page Maker, create your own web pages.