Ingineria genetică
Acum, că am descifrat aproape integral codul genetic și știm ce fac multe dintre genele din organismul nostru, următorul pas este să manipulăm această tehnologie pentru a vindeca diferite boli.
Deja au fost creați porci modificați cu ajutorul ingineriei genetice, pentru a putea îndeplini rolul de donatori de organe căci numărul donatorilor de organe a scăzut simțitor. (Numai în Marea Britanie există 5.000 de persoane trecute pe lista de așteptare pentru transplant de organe) Pentru a compensa această scădere, o companie numită PPL a creat porci modificați cu ajutorul ingineriei genetice, cu inimi care nu sunt respinse de organismul uman. Acest lucru se realizează prin eliminarea genelor care conțin codul pentru proteinele din organismul porcului și care fac ca organele respective să fie percepute de sistemul nostru imunitar drept un corp străin. Până acum, transplanturile efectuate cu acest tip de inimă nu au fost încă aprobate.
De asemenea, genele umane sunt inoculate unor animale, pentru a produce proteine umane. Cei care au creat oaia Dolly au creat și oaia Polly, o oaie clonată cu o singură genă umană inserată în ADN-ul ei. Această genă conține codul pentru factorul uman de coagulare a sângelui, care este extras din laptele lui Polly și ar putea fi folosit apoi pentru tratarea persoanelor suferind de hemofilie căci organismul acestor persoane nu poate produce proteina respectivă.
Multe persoane își exprimă îngrijorarea față de aceste cercetări. În primul rând, din cauza temerilor că anumiți viruși ar putea trece din organismul animal în cel uman, așa cum se consideră că a ajuns să se răspândească virusul HIV. O altă sursă de îngrijorare este tratamentul la care sunt supuse aceste animale. Oamenii se întreabă dacă e bine să folosim animalele ca pe niște fabrici miniaturale care produc ce ne dorim noi. Mulți susțin că animalele nu ar trebui tratate ca niște simple obiecte, pe care noi să le putem manipula după bunul nostru plac.
Tehnologia folosită pentru crearea acestor animale modificate genetic ar putea fi folosită, cândva, și pentru modificarea genetică a organismului uman. În viitor, cuplurile ar putea decide, înainte de a avea un copil, ce genă ar dori să i se îndepărteze sau să i se adauge copilului. Rezultatul ar fi, după părerea unora, scenariul de coșmar al copiilor proiectați.
Oamenii se tem că acest aspect ar putea dezbina rasa umană, prin crearea genetică a unei rase superioare, cu toate genele bune, care să nu sufere de nici un fel de maladie dar reversul ar fi și crearea unei subrase genetice, lăsate în voia sorții. Poate că acesta este doar un scenariu științifico-fantastic, dar este foarte probabil că, în viitorul apropiat, părinții vor putea decide înlăturarea din embrion a unor gene nedorite, generatoare de boli creând astfel copii mai sănătoși. Numai timpul va putea spune care vor fi consecințele pe termen lung ale acestei proceduri.