BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
1.Adolf Hitler (1889 - 1945)
Cancelarul german Adolf Hitler salută unitățile armatei germane în Varșovia, Polonia, pe data de 5 octombrie 1939. În dreapta, în plan îndepărtat, se află generalul Von Brauchitsch, comandantul armatei germane.
Dorința lui Hitler de a domina lumea a fost pusă în aplicare cu o brutalitate și fervoare criminală fără precedent. El s-a făcut direct vinovat de moartea a peste 30 milioane de oameni.

S-a născut în Austria, într-o familie de muncitori. Primul său vis, cel de a deveni artist a eșuat. Ca urmare, Hitler s-a mutat la München și s-a înrolat, fiind decorat de două ori cu Crucea de Fier în timpul primului război mondial.

Imediat după război, Hitler a intrat în Partidul Muncitoresc, o organizație politică de orientare fascistă. În numai doi ani, convingerile sale extremiste și puterea de persuasiune l-au propulsat în elita a ceea ce devenise deja Partidul Nazist.

La sfârșitul anilor 1920, Germania se confrunta cu uriașe probleme politice și economice. În această perioadă tulbure, ideile drastice și paranoice ale lui Hitler au atins o coardă sensibilă a poporului german, aflat într-o situație din ce în ce mai disperată.

Deși partidul său nu a câștigat niciodată majoritatea absolută în alegeri, Hitler a devenit Cancelarul Germaniei în 1933. Un an mai târziu, el s-a autoproclamat Führer – adic㠓lider”, spulberând astfel orice rămășiță de democrație.

Trupele lui Hitler au început anexarea forțată a mai multor țări în 1938. Naziștii au ucis un număr uriaș de evrei, eliminând pe oricine părea a fi o amenințare la adresa visului arian al lui Hitler. Adolf Hitler s-a împușcat pe 30 aprilie 1945, în momentul când “civilizația” pe care o imaginase se prăbușea iremediabil în jurul său.

DESCOPERIRI
 
Cancelarul german Adolf Hitler salută unitățile armatei germane în Varșovia, Polonia, pe data de 5 octombrie 1939. În dreapta, în plan îndepărtat, se află generalul Von Brauchitsch, comandantul armatei germane.
2.Iosif Stalin (1880-1953)
Iosif Stalin, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, dă raportul asupra proiectului pentru noua constituție sovietică, la Kremlin, în Moscova, în 1936.
Ca și Hitler, Stalin se face vinovat de moartea și suferințele provocate mai multor zeci de milioane de oameni – cei mai mulți dintre ei, cetățeni nevinovați ai Rusiei.

Născut sub numele de Iosif Vissarionovici Djugașvili, el a adoptat mai târziu numele de Stalin, care înseamnă Omul de Oțel. Ca membru al Partidului Bolșevic, Stalin a jucat un rol activ în Revoluția din Octombrie, care a avut loc în Rusia, în 1917.

În 1922, Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist și a făcut toate manevrele care i-au asigurat avansarea pe scara ierarhiei comuniste, astfel încât spre sfârșitul anilor 1920 devenise deja dictatorul Uniunii Sovietice.

De pe această poziție, el a demarat programele de colectivizare a agriculturii și naționalizare a industriei, implementate cu uriașe prejudicii umane. Milioane de oameni mureau de foame în timp ce produsele rusești erau trimise la export.

Poporul rus a avut de suferit în plus în timpul marilor epurări inițiate de Stalin, când milioane de “dușmani ai poporului” au fost condamnați la muncă silnică și trimiși în Gulag.

Stalin a trimis în fața plutonului de execuție și inamicii personali din armată. Ca urmare, în iunie 1941, când Germania a invadat Rusia, s-a confruntat cu o Armată Roșie slab pregătită care avea prea puține resurse. Încă o dată, tacticile sinucigașe inițiate de Stalin au impus plătirea un preț uriaș în vieți omenești, dar în cele din urmă, forțele naziste au fost înfrânte.

După cel de-al doilea război mondial, Stalin a devenit președintele unui adevărat imperiu sovietic, care acoperea cea mai mare parte a Europei de Est. Suferind de o paranoia care se agrava îngrijorător, el și-a continuat regimul de dictatură, teroare și persecuții. A murit în urma unui atac cerebral, pe data de 5 martie 1953.

 
Iosif Stalin, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, dă raportul asupra proiectului pentru noua constituție sovietică, la Kremlin, în Moscova, în 1936.
3.Debarcarea din Ziua Z
Începând de la ora 06:25, în dimineața zilei de 6 iunie 1944, trupele Aliaților au lansat invazia al cărei obiectiv era eliberarea Europei de forțele naziste. Invazia a început pe o porțiune de 65 kilometri de plajă, în nord-estul Franței, și s-a încheiat în luna mai a anului următor, când Germania a semnat la Berlin capitularea necondiționată.

Debarcarea din Normandia a fost o dispunere de forțe militare spectaculos coordonate, implicând trupele Aliaților pe uscat, pe mare și în aer. Sub numele de cod “Operațiunea Overlord”, aceasta a fost una dintre bătăliile cruciale purtate în cel de-al doilea război mondial.

Marina a realizat un baraj de suport pentru asaltul vehiculelor-amfibie ale armatei, iar trupe speciale ale Aliaților au fost parașutate mult în interiorul teritoriului inamic, pentru a ataca din spate forțele Axei.

Aproape 6.500 de vase au debarcat la țărm peste 130.000 de soldați ai Aliaților, pe cinci porțiuni diferite de plajă, stabilind astfel o poziție de forță în Normandia. Peste 12.000 de avioane au susținut debarcarea, inclusiv 1.000 de avioane militare care au parașutat trupele speciale.

Pe data de 25 august 1944 – după 11 săptămâni de luptă și 600.000 de victime – trupele Aliaților au eliberat Parisul. Germanii au fost siliți să se retrag㠖 o retragere care nu avea să se oprească până când trupele naziste nu au ajuns la Berlin.

4.Bătălia de la El Alamein
Un soldat dintr-o patrulă americană urmărește orice mișcare surprinsă în deșert, ascuns în adăpostul său.
Cunoscută mai exact sub numele de a doua bătălie de la El Alamein, această confruntare sângeroasă a durat de pe 23 octombrie până pe 3 noiembrie 1942. (Prima bătălie, care avusese loc în iulie, se încheiase într-un punct mort, Aliații suferind pierderi foarte grele.)

Generalul Montgomery a petrecut luni de zile adunând o armată uriașă, bine informată, alcătuită din soldați britanici, australieni, nord-zeelandezi, sud-africani, indieni și francezi. Trupele germane și italiene ale mareșalului Rommel au fost copleșite numeric într-un raport de 2 la 1, ș nu mai primeau întăriri și provizii.

Cele două tabere s-au întâlnit la El Alamein, un orășel aflat la aproximativ 95 kilometri de portul egiptean Alexandria.

Bătălia a început cu un tir masiv de artilerie asupra pozițiilor germane – cele mai grele bombardamanete de după primul război mondial. Diviziile de blindate ale Aliaților au atacat liniile germane, dar s-au împotmolit în câmpurile minate pregătite de trupele lui Rommel.

După zece zile de atacuri repetate, Aliații au reușit în sfârșit să străpungă liniile inamice, în cadrul unor lupte intense purtate pe timp de noapte. Forțele Axei s-au retras până în Tunisia.

El Alamein a revenit la zilele când linia frontului era clar trasată, iar mișcările tactice erau făcute judicios, ca într-un joc mortal de șah. A fost o victorie crucială pentru Aliați.

După ocuparea Franței, nu mai exista nici un alt teren pe care trupele Aliate să se angajeze în luptă cu forțele Axei. Era vital ca Aliații să asigure Africa de Nord și Canalul Suez, poarta de trecere către Orient.

Bătălia de la El Alamein a fost prima mare victorie a Aliaților asupra Wehrmacht-ului german. Mai târziu, Churchill avea să spună: “Nu am cunoscut nici o victorie înainte de acest moment, și nici o înfrângere după...”

5.Războiul pe timp de iarnă
Soldații SS operează o mitralieră antitanc pe străzile din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, în octombrie 1941, când Germania nazistă a ocupat regiunea Donbass din Uniunea Sovietică.
La mai puțin de trei luni după ce Germania invadase Polonia, Armata Roșie a atacat Finlanda. Temându-se că Hitler ar putea ataca Rusia prin Finlanda, Stalin s-a decis să elimine categoric această opțiune.

Sovieticii au început prin a solicita ajutorul măruntului lor vecin, ridicând pretenții teritoriale asupra unor zone valoroase și a unor insule strategice pentru amplasarea de baze navale. Finlanda își declarase independența față de Rusia după Revoluția din 1917 și, adoptând o atitudine extrem de critică în fața comunismului, a refuzat să dea curs acestor cereri.

În urma acestui refuz, Rusia a atacat Finlanda pe data de 30 noiembrie 1939, cu o armată de 450.000 de oameni, organizați în 23 de divizii.

Sub conducerea generalului Mannerheim, Finlanda a reușit să mobilizeze doar 160.000 de oameni, dintre care mulți au fost nevoiți să își folosească propriile arme și să plece la război în haine civile, din cauza lipsurilor materiale uriașe cu care se confrunta țara. Aceste trupe au fost susținute de Marea Britanie și Franța, precum și de voluntari înrolați din Norvegia și Suedia.

Finlandezii, experți în luptele pe timp de iarnă, au reușit să respingă atacurile armatei ruse făcând apel la tactici de gherilă și atacând inamicul pe schiuri, cu bombe artizanale improvizate din recipiente cu benzină, de unde și porecla de ‘Cocktail Molotov’.

În timpul iernilor aspre din regiunea Mării Baltice, temperaturile coboară vertiginos până la minus 40°C. Copleșiți numeric într-un raport de 3 la 1, finlandezii au reușit să reziste totuși până în martie 1940.

Puternica armată rusă a îngenuncheat însă, în final, rezistența finlandezilor și, pe data de 12 martie 1940, finlandezii au semnat Tratatul de Pace de la Moscova, în urma căruia Finlanda a predat efectiv Rusiei a zecea parte din teritoriul țării.

Se estimează că în aceste lupte și-au pierdut viața 127.000 de soldați ruși și 27.000 de soldați finlandezi, în timp ce aproape 500.000 de oameni au fost siliți să își abandoneze căminul în urma semnării acestui tratat.
 

Meniu principal
Al II-lea razboi       
      mondial
Web Page Maker, create your own web pages.